Dieta na lato - co jeść, a czego unikać w upał?

Dieta na lato - co jeść, a czego unikać w upał?

Spis treści

Ciepłe noce, zapach lasu, szum morza, wakacje w egzotycznym kraju. Lato można poczuć na własnej skórze i…posmakować na własnym języku! Jest to bowiem najlepszy okres w roku, podczas którego półki sklepowe uginają się pod ilością świeżych warzyw i owoców. Dowiedz się więcej na ich temat, zobacz, co jeść w czasie upałów, a czego unikać, poznaj letni jadłospis z najlepszymi sezonowymi produktami. A wszystko to w jednym artykule o letniej diecie dla każdego!

Co jeść latem?

Życie w klimacie umiarkowanym oznacza dla nas ciągłe dostosowywanie się do panującej pory roku. Dotyczy to także kwestii żywieniowych. Nadejście lata oznacza zwykle zmianę jadłospisu i wybieranie produktów zupełnie innych niż te, które jedliśmy w chłodniejszych miesiącach. W lecie na naszych stołach królują świeże warzywa i owoce oraz potrawy na ich bazie. Rzadziej sięgamy natomiast po dania ciężkie, tłuste i wymagające skomplikowanych przygotowań. W okresie letnim jemy mniej mięsa oraz gorących zup. Rzadziej kuszą nas też wysokokaloryczne desery, gdyż rezygnujemy z nich na rzecz lodów.

Co jeść w upał?

Z roku na rok temperatura rośnie, a latem przez niemal cały glob przelewają się fale upałów. Wymuszają one inne podejście do żywienia i nawadniania. Menu na upalne dni jest przede wszystkim proste, lekkie i szybkie w przygotowaniu . Opiera się ono o takie dania, jak np.:

  • smakowite chłodniki z warzyw,
  • obiady na bazie makaronu i ryżu z sosem owocowym,
  • kanapki z lekkiego pieczywa,
  • pszenne tortille,
  • naleśniki z hummusem, chrupiącą sałatą lub innymi ulubionymi warzywami.

W czasie upału na szczęście nasz organizm nie domaga się dużych porcji jedzenia, co sprzyja mniejszemu apetytowi. W ten sposób rzadziej podjadamy i o wiele częściej pijemy napoje. Ważne jednak, aby zachować odpowiednią kalorykę spożywanych posiłków . Mimo iż uczucie głodu jest mniejsze, nasz organizm nadal potrzebuje energii do działania.

Jakich posiłków unikać latem?

Gdy doskwiera nam upał, nie przykładamy aż tak dużej wagi to spożywanych posiłków. Warto jednak pamiętać, że źle dobrane posiłki mogą nam zaszkodzić i pogłębić osłabienie spowodowane długą ekspozycją słoneczną. W okresie letnim powinniśmy unikać produktów rozgrzewających, a także ciężkostrawnych i tłustych . Rozgrzewające działanie niektórych z nich to skutek działania substancji czynnych, które w nich występują – kapsaicyny i piperyny. Jeśli więc uda nam się namierzyć tego typu produkty na półkach sklepowych, lepiej omijac je szerokim łukiem.

W okresie dużych upałów nie poleca się również spożywania niektórych przypraw, które podnoszą temperaturę ciała, wywołując nadmierne pocenie się . W szczególności powinniśmy zrezygnować z :

  • ostrej papryki i pieprzu,
  • przypraw korzennych (kurkumy, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i anyżu),
  • imbiru.

Żywienie w czasie upałów

Przygotowując i przechowując posiłki w czasie upałów powinniśmy pamiętać o ich krótszej dacie przydatności . W gorące dni wiele produktów szybciej się psuje, a zjedzenie takiej żywności może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Szczególnie trujące mogą być nieświeże ryby, nabiał, mięso i lody. Czujność należy wykazać także, podczas zakupu gotowych dań, na przykład sałatek z sosem majonezowym lub ciast z kremem.

Co jeść podczas wakacyjnego wyjazdu?

Będąc za granicą, szczególnie w egzotycznych krajach uważajmy na to, co jemy i pijemy . Czasem spożycie czegoś niewłaściwego może sprawić, że zamiast opalać się na gorącej plaży, będziemy chorować w pokoju hotelowym. Jak do tego nie doprowadzić? Oto kilka wskazówek na czas wakacyjnych wyjazdów:

  • unikaj wody z nieznanego pochodzenia , pij tylko tą butelkowaną,
  • uważaj na lód w kostkach , on także może pochodzić z nieznanych źródeł,
  • dokładnie myj zakupione owoce i warzywa , pamiętając aby nie używać wody z kranu.
  • w miarę możliwości jedz dania poddane obróbce termicznej ,
  • wzmocnij swoją florę bakteryjną przed wyjazdem (świetnie w tym celu sprawdzi się  picie kefirów i maślanek oraz jedzenie kiszonek).

Najlepsze letnie produkty

Lato to najlepszy w roku okres na kupowanie i spożywanie sezonowych owoców i warzyw. Ich atutem jest nie tylko smak, ale bogactwo mineralne i witaminy oraz duża ilość przeciwutleniaczy. Posiadają je dojrzałe produkty, a ich poszczególne rodzaje pojawiają się w kolejnych ciepłych miesiącach.

Czerwiec

  • ziemniaki,
  • bób,
  • młoda marchewka,
  • cukinia,
  • groszek,
  • karczochy,
  • szpinak, bakłażan.
  • śliwki,
  • wiśnie,
  • morele,
  • truskawki,
  • porzeczki,
  • jagody.

Lipiec

  • ogórki,
  • szparagi,
  • kukurydza,
  • szczaw,
  • pomidory,
  • sałata,
  • rukola, por,
  • kalarepa,
  • bób,
  • cukinia,
  • rzodkiewka,
  • szpinak,
  • zielony groszek,
  • brzoskwinie,
  • jabłka,
  • jeżyny,
  • gruszki,
  • melony,
  • maliny,
  • nektarynki,
  • agrest,
  • czereśnie.

Sierpień

  • karczochy,
  • koper włoski,
  • fasola,
  • bakłażan,
  • fasolka szparagowa,
  • kapusta,
  • winogrona,
  • arbuzy.

Idealna dieta na lato

Znamy już zasady idealnej diety na lato . Poniżej prezentujemy więc czterodaniowy letni jadłospis . Oparty jest on na sezonowych produktach, a jego kaloryczność wynosi 2000 kcal.

Śniadanie

Owsianka kokosowo-truskawkowa (517 kcal).

Składniki:

  • płatki owsiane - 60 g,
  • mleko 2% tłuszczu – 1 szklanka,
  • truskawki - 150 g,
  • wiórki kokosowe – 20g.

Płatki gotujemy na mleku wraz z wiórkami kokosowymi. Do gotowej owsianki dodajemy truskawki.

Drugie śniadanie

Kanapki z hummusem i ogórkiem zielonym (283 kcal).

Składniki:

  • chleb żytni - 2 kromki,
  • humus - 50 g,
  • ogórek zielony – pół sztuki.

Na bazie ulubionych warzyw przygotowujemy humus. Nakładamy go na kromki chleba, a po nim ogórki.

Obiad

Kasza kuskus z warzywami i kurczakiem (700 kcal)

Składniki:

  • kasza kuskus – 80 g,
  • pierś z kurczaka – 150g,
  • oliwa z oliwek – 20 g,
  • ulubione warzywa.

Kuskus zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia.  Kurczaka podsmażamy na oliwie z dowolnymi przyprawami. Podajemy kaszę  kurczakiem i warzywami.

Kolacja

Twarożek z rzodkiewką (500 kcal)

Składniki:

  • twaróg półtłusty – 150 g,
  • jogurt naturalny – 150 g,
  • szczypiorek,
  • chleb żytni - 3 kromki.

Twarożek mieszamy z jogurtem, posiekaną rzodkiewką i przyprawami. Gotowy twaróg nakładamy na chleb.

Autor: Izabela Pawik