Utworzone

08 Gru 2022

Author

Izabela Pawik

W kategoriach

Porady dietetyczne / Akcesoria fitness

Wiosna to czas przebudzenia i moment, który wielu z nas wyczekuje z utęsknieniem. Szczególnie doceniają ją osoby, które mają dość zimowej rutyny w jadłospisie. W tym artykule chcemy zaproponować Ci dietę wiosenną, bogatą w składniki, które pozwalają na szybkie i płynne przejście z letargu do działania i aktywności. Ponadto, pomoże Ci ona w walce z objawami wiosennego przesilenia. I najważniejsze: jest po prostu pyszna!

Przesilenie wiosenne

Zmiany pogodowe towarzyszące nadejściu wiosny możemy zauważyć nie tylko w przyrodzie, lecz również odczuć w swoim organizmie. Nie zawsze człowiek reaguje na nie pozytywnie, budząc się do życia i przygotowując do częstszych aktywności na zewnątrz. Czasem możemy w okresie wiosny odczuwać dolegliwości, uprzykrzające codziennie funkcjonowanie. Większość z nich wynika z gwałtownych i nagłych wahań temperatury i ciśnienia atmosferycznego. Bezpośrednio wpływają one na pogodę, która zwłaszcza wczesną wiosną jest prawdziwą mieszanką słońca i chmur. 

Objawy przesilenia wiosennego

U osób wrażliwych na wahania pogodowe (meteopatów) wiosenne przesilenie może objawiać się pod wieloma postaciami. Najczęściej są to:

  • zmęczenie,
  • osłabienie,
  • senność,
  • rozdrażnienie,
  • bóle głowy,
  • bóle mięśni.

Ogólne pogorszenie funkcjonowania organizmu jest powiązane zarówno ze zmianami pogodowymi, jak i faktem spędzenia kilku miesięcy w zamkniętych pomieszczeniach oraz ograniczonego dostępu do słońca i świeżego powietrza. Stan zdrowia pogarsza się również przez stosowanie w okresie jesienno-zimowym ciężkostrawnej, tłustej diety, ubogiej w witaminy. 

Ból głowy
Warzywa

Dieta na wiosnę

Przed działaniem wiosennego przesilenia można się uchronić stosując odpowiednie środki prewencyjne. Najlepszym, a zarazem najprostszym z nich jest zbilansowana dieta. Posiłki w ramach niej powinny być spożywane regularnie, aby organizm miał stały dostęp do energii. Ponadto, w diecie tej powinny dominować produkty bogate w witaminy, szczególnie witaminę C, która wspiera odporność i pobudza organizm do działania. Najlepszymi źródłami witamin są świeże owoce i warzywa. Warto sięgnąć także po naturalne probiotyki, takie jak kapusta kiszona, ogórki kiszone oraz nabiał. Zawierają one korzystne bakterie fermentacyjne, wspomagające nasz układ pokarmowy. W celu uzupełnienia pozimowych niedoborów witamin i minerałów możemy pomyśleć również nad suplementami diety. 

Wiosenny jadłospis – co nam pomaga?

Produkty, które pomogą nam w walce z wiosennym przesileniem możemy sklasyfikować ze względu na zawartość w nich cennych witamin i minerałów. Wprowadzenie ich do jadłospisu wesprze nasz organizm m.in. układ immunologiczny przez co o wiele lepiej poradzimy sobie z różnego typu infekcjami, które pojawiają się wczesną wiosną. 

Produkty bogate w witaminę C

  • owoce cytrusowe,
  • kiwi, 
  • guawa,
  • brokuły,
  • kalafior,
  • brukselka,
  • papryka. 

Naturalne probiotyki

  • produkty fermentowane – jogurty, kefiry, kombucha, 
  • kiszonki – kapusta kiszona, ogórki kiszone, 
  • miso, 
  • kimchi, 
  • chleb na zakwasie.

Produkty bogate w witaminę B 

  • ryby
  • kasze,
  • kiełki zbóż.

Produkty bogate w magnez

  • pestki dyni, 
  • pestki słonecznika,
  • gorzka czekolada. 

W okresie przedwiosennym, jak i wiosennym warto również sięgać po oliwy oraz oleje, będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie serca, usprawniają zdolności umysłowe i wspomagają działanie systemu odpornościowego.

Równie istotne co pożywienie jest także nawadnianie organizmu. Dla usprawnienia procesów trawienia i właściwego funkcjonowania całego ciała powinniśmy wypijać około 2 litrów płynów dziennie. Nie musimy pić jedynie wody. W chłodniejsze dni możemy zastąpić ją filiżanką herbaty z dodatkiem rozgrzewających przypraw. 

Dieta wiosenna – najlepsze produkty

Wiosna to czas, kiedy na półkach sklepowych dopiero zaczynają się pojawiać owoce i warzywa. Są wśród nich produkty, na które warto zwrócić szczególną uwagę, gdyż to właśnie w tym sezonie smakują najlepiej i jest do nich największy dostęp. 

Wiosenne produkty 

  • szparagi,
  • młode ziemniaki,
  • awokado,
  • czereśnie i wiśnie.

Szparagi

Szczyt sezonu na szparagi przypada na kwiecień. Są one bogate w beta-karoten oraz witaminy C i E, a także wpływają korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci. Szparagi doskonale działają na wzrok, a obecne w nich wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Współczesna medycyna wskazuje na pozytywne działanie szparagów przy leczeniu wielu różnych chorób.

Młode ziemniaki

Najlepsze młode ziemniaki znajdziesz w sklepie lub na bazarze późną wiosną. Różnią się one odrobinę od typowych ziemniaków, gdyż są niewielkie, delikatne i nieco słodsze. Młode ziemniaki zawierają witaminę C oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo są bogate w magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo,  sód i cynk. Dzięki temu wspomagają pracę układu pokarmowego, poprawiają kondycję skóry, zapobiegają skurczom mięśni oraz wspomagają wzrok.

Awokado

Awokado, chociaż dostępne jest cały rok, tak naprawdę szczyt swojego sezonu ma od końca zimy do wczesnej wiosny. Owoc ten zawiera witaminy A, C, E, K, H, grupy B oraz substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor. Regularne spożywanie awokado poprawia funkcjonowanie całego układu trawiennego.

Czereśnie i wiśnie

Jeśli nie możesz doczekać się czereśni i wiśni, musisz poczekać do maja. To właśnie wtedy w sklepach z warzywami i owocami znajdziesz te pyszne owoce pełne witamin A, E, K, C oraz grupy B. W czereśniach i wiśniach znajdziesz również tak ważne składniki mineralne jak np.: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Wykazują one działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. 

Awokado

Co jeść wiosną?

Poniżej prezentujemy czterodaniowy wiosenny jadłospis. Zawiera on produkty wspomagające walkę z wiosennym przesileniem, a także będąca solidnym budulcem odporności na chłodniejsze dni marca oraz kwietnia. Jego kaloryczność wynosi 2000 kcal.

Wiosenny jadłospis

Śniadanie 

Owsianka czekoladowo - wiśniowa (560 kcal).

Składniki:

  • płatki owsiane - 70 g,
  • mleko 2% tłuszczu – 1 szklanka,
  • wiśnie - 100 g,
  • gorzka czekolada – 25 g. 

Płatki gotujemy na mleku. Do gotowej owsianki dodajemy czekoladę i wiśnie.

Drugie śniadanie

Koktajl z kiwi (225 kcal).

  • Kiwi – 2 sztuki,
  • Siemię lniane 15 g, 
  • Jogurt naturalny 100 g, 

Całość blendujemy.

Obiad

Makaron z kurczakiem i szparagami (805 kcal).

  • Parmezan tarty - 35 g,
  • Pierś z kurczaka – 150 g,
  • Szpinak - 25 g,
  • Makaron razowy- 100 g,
  • Oliwa z oliwek - 20 g,
  • Czosnek -  2.5 g,
  • Szparagi - 90 g.

Makaron gotujemy. Resztę składników podsmażamy na patelni

Kolacja

Sałatka z tuńczykiem i grzankami razowymi  (410 kcal).

  • Sałata - 50 g,
  • Ogórki kiszone – 2 sztuki
  • Tuńczyk w sosie własnym - 120 g
  • Oliwa z oliwek - 10 g
  • Pestki dyni - 15 g, 
  • Pomidorki koktajlowe – 80 g,
  • Chleb żytni razowy 35 g, 

      Chleb kroimy i podpiekamy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem. 

Ulubione