30 Maj 2023
Porady dietetyczne / Dom i ogród
Potrawy z grilla na stałe wpisały się w nasze letnie menu. Grill najczęściej kojarzy nam się z kiełbasą i karczkiem, ale od kilku lat coraz popularniejsze staje się grillowanie z wykorzystaniem dużej ilości warzyw czy owoców. Taki typ grillowania zyskał miano Fit Grilla. Zdobył on uznanie przede wszystkim u osób dbających o linię oraz zwracających uwagę na kaloryczność posiłków. Dzięki niewielkim zmianom w menu, można zrobić wiele dobrego dla swojego zdrowia i sylwetki. Nie musimy rezygnować z ulubionych potraw, ponieważ z każdego dania można zrobić wersję dietetyczną. Zdrowy i jednocześnie smaczny grill jest zdecydowanie możliwy do osiągnięcia.
Chcesz zorganizować imprezę ogrodową z fit menu, które będzie smaczne, a jednocześnie zadowoli gości na diecie, osoby dbające o jakość jedzenia lub sportowców-amatorów, zwracających szczególną uwagę na podaż białka? W poniższym artykule podpowiadamy jak się za to zabrać.
Mieszkanie w klimacie umiarkowanym oznacza dla nas ciągłe dostosowywanie się do panującej pory roku. Dotyczy to także kwestii żywieniowych. Nadejście lata zwiastuje zwykle zmianę jadłospisu i wybieranie produktów zupełnie innych niż te, które jedliśmy w chłodniejszych miesiącach. W upalne dni intuicyjnie odchodzimy od ciężkich smażonych potraw, zastępując je lżejszymi posiłkami, wprowadzając do naszej codziennej diety duże ilości sezonowych warzyw i owoców. Produkty sezonowe możemy z powodzeniem wykorzystać także na grillu. Przygotowaliśmy dla was kilka przepisów na zdrowe i smaczne potrawy. Opracowane przez nas przepisy są niskokaloryczne i bogate w białko. Poznaj nasze propozycje na Fit Grilla i sprawdź jakie triki zastosować by były one bardziej wartościowe pod względem makroskładników.
Mięso to podstawa dań z grilla, dlatego organizując Fit Grill wcale nie musimy z niego rezygnować. Warto natomiast zastanowić się, który rodzaj mięsa będzie najlepszy. Zdecydowanie najbardziej polecane jest mięso z kurczaka lub indyka, które nazywane jest mięsem białym. Zawiera ono mniej tłuszczu i dostarcza mniej cholesterolu. Wybrać możemy najbardziej popularne filety lub inne części, takie jak: udka czy skrzydełka. Z powodzeniem można je zamarynować lub zawinąć w folię, a filety wykorzystać do zrobienia szaszłyków. Innym mięsem, które bez przeszkód możemy użyć jest schab, pieczeń czy polędwiczki wołowe i wieprzowe.
A co z kiełbaskami? Czy trzeba z nich całkowicie zrezygnować? Oczywiście, że nie, zadbajmy tylko o ich jakość! Bardzo tłuste kiełbasy zamieńmy na te lepsze jakościowo, zawierające wysoką ilość białka. Okażą się one nie tylko zdrowsze, ale również, dla wielu osób, dużo smaczniejsze.
Dla miłośników ryb mamy dobrą informacje! Ryby, zarówno chude, jak i tłuste to świetna propozycja na Fit Grilla! Chude ryby, takie jak morszczuk, mintaj, tuńczyk, flądra, halibut, dorsz czy sandacz są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Ponadto nie zawierają wielu kalorii, a jednocześnie mają w sobie dobroczynne składniki mineralne. Z kolei tłuste ryby, np. łosoś, pstrąg łososiowy, karp, węgorz, śledź, sardela, szprotka to doskonałe źródło witamin A, E, D, a także dobroczynnych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Każda ryba będzie więc dobrym wyborem na letnie grillowanie. Zwracajmy jednak uwagę na pochodzenie ryb i sposób ich przyrządzenia.
Organizując Fit Grill nie zapominajmy o sezonowych warzywach i owocach, które świetnie urozmaicą mięsne i rybne posiłki. Będą one nadawać się do grillowania jako osobne danie, dodatek do szaszłyków, a także do podania w formie sałatki lub deseru. Lato to czas największej ilości pysznych sezonowych warzyw i owoców, których atutem jest nie tylko smak, a także zawartość składników mineralnych i witamin.
Każdy letni miesiąc obfituje w inne sezonowe owoce i warzywa.
1. Sałatka z grillowanym ananasem i serem halloumi.
Składniki:
Sposób przygotowania:
2. Grillowany łosoś.
Składniki:
Sposób przygotowania:
3. Grillowane udko z kurczaka z ostrą papryką.
Składniki:
Sposób przygotowania:
4. Grillowane owoce z jogurtem greckim i miodem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
5. Szaszłyki z filetem z kurczaka i warzywami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dania z grilla mogą być zdrowe i stanowić pyszne urozmaicenie diety. Aby tak się stało pamiętaj o kilku wskazówkach:
Wiesz już jak przygotować Fit Grilla! Nie pozostaje więc nic innego jak tylko zorganizować spotkanie w gronie bliskich i wypróbować nowe przepisy! Możliwe, że oprócz satysfakcji Twoich gości, uda Ci się również przekonać kogoś z rodziny lub przyjaciół do rozpoczęcia przygody ze zdrowym odżywianiem.
Po więcej wskazówek dotyczących odżywiania latem, przejdź do wpisu: Dieta na lato - co jeść, a czego unikać w upał?