Fit Grill - zdrowe pomysły na letnie grillowanie

Fit Grill - zdrowe pomysły na letnie grillowanie

Spis treści

Potrawy z grilla na stałe wpisały się w nasze letnie menu. Grill najczęściej kojarzy nam się z kiełbasą i karczkiem, ale od kilku lat coraz popularniejsze staje się grillowanie z wykorzystaniem dużej ilości warzyw czy owoców . Taki typ grillowania zyskał miano Fit Grilla. Zdobył on uznanie przede wszystkim u osób dbających o linię oraz zwracających uwagę na kaloryczność posiłków. Dzięki niewielkim zmianom w menu, można zrobić wiele dobrego dla swojego zdrowia i sylwetki . Nie musimy rezygnować z ulubionych potraw, ponieważ z każdego dania można zrobić wersję dietetyczną. Zdrowy i jednocześnie smaczny grill jest zdecydowanie możliwy do osiągnięcia .

Chcesz zorganizować imprezę ogrodową z fit menu, które będzie smaczne, a jednocześnie zadowoli gości na diecie, osoby dbające o jakość jedzenia lub sportowców-amatorów, zwracających szczególną uwagę na podaż białka? W poniższym artykule podpowiadamy jak się za to zabrać.

Mieszkanie w klimacie umiarkowanym oznacza dla nas ciągłe dostosowywanie się do panującej pory roku. Dotyczy to także kwestii żywieniowych. Nadejście lata zwiastuje zwykle zmianę jadłospisu i wybieranie produktów zupełnie innych niż te, które jedliśmy w chłodniejszych miesiącach. W upalne dni intuicyjnie odchodzimy od ciężkich smażonych potraw, zastępując je lżejszymi posiłkami, wprowadzając do naszej codziennej diety duże ilości sezonowych warzyw i owoców . Produkty sezonowe możemy z powodzeniem wykorzystać także na grillu. Przygotowaliśmy dla was kilka przepisów na zdrowe i smaczne potrawy. Opracowane przez nas przepisy są niskokaloryczne i bogate w białko. Poznaj nasze propozycje na Fit Grilla i sprawdź jakie triki zastosować by były one bardziej wartościowe pod względem makroskładników .

Jakie produkty wykorzystać na Fit Grilla?

Mięso to podstawa dań z grilla , dlatego organizując Fit Grill wcale nie musimy z niego rezygnować. Warto natomiast zastanowić się, który rodzaj mięsa będzie najlepszy. Zdecydowanie najbardziej polecane jest mięso z kurczaka lub indyka , które nazywane jest mięsem białym. Zawiera ono mniej tłuszczu i dostarcza mniej cholesterolu . Wybrać możemy najbardziej popularne filety lub inne części, takie jak: udka czy skrzydełka. Z powodzeniem można je zamarynować lub zawinąć w folię, a filety wykorzystać do zrobienia szaszłyków. Innym mięsem, które bez przeszkód możemy użyć jest schab, pieczeń czy polędwiczki wołowe i wieprzowe.

grill w ogrodzie

A co z kiełbaskami ? Czy trzeba z nich całkowicie zrezygnować? Oczywiście, że nie, zadbajmy tylko o ich jakość! Bardzo tłuste kiełbasy zamieńmy na te lepsze jakościowo, zawierające wysoką ilość białka. Okażą się one nie tylko zdrowsze, ale również, dla wielu osób, dużo smaczniejsze.

Dla miłośników ryb mamy dobrą informacje! Ryby, zarówno chude, jak i tłuste to świetna propozycja na Fit Grilla ! Chude ryby, takie jak morszczuk, mintaj, tuńczyk, flądra, halibut, dorsz czy sandacz są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka . Ponadto nie zawierają wielu kalorii , a jednocześnie mają w sobie dobroczynne składniki mineralne . Z kolei tłuste ryby, np. łosoś, pstrąg łososiowy, karp, węgorz, śledź, sardela, szprotka to doskonałe źródło witamin A, E, D, a także dobroczynnych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych . Każda ryba będzie więc dobrym wyborem na letnie grillowanie. Zwracajmy jednak uwagę na pochodzenie ryb i sposób ich przyrządzenia.

Organizując Fit Grill nie zapominajmy o sezonowych warzywach i owocach, które świetnie urozmaicą mięsne i rybne posiłki . Będą one nadawać się do grillowania jako osobne danie, dodatek do szaszłyków, a także do podania w formie sałatki lub deseru. Lato to czas największej ilości pysznych sezonowych warzyw i owoców, których atutem jest nie tylko smak, a także zawartość składników mineralnych i witamin.

szaszłyki warzywne

Każdy letni miesiąc obfituje w inne sezonowe owoce i warzywa .

  • W czerwcu dojrzewają takie warzywa jak: ziemniaki, bób, młoda marchewka, cukinia, groszek, karczochy, szpinak oraz bakłażan. Na drzewach pojawiają się śliwki, wiśnie i morele. Czerwiec to również czas, w którym zjeść możemy świeże truskawki, porzeczki i jagody.
  • Lipiec obfituje w ogórki, szparagi, kukurydzę, szczaw, pomidory, sałatę, rukolę, por, kalarepę, bób, cukinię, rzodkiewkę, szpinak, paprykę i zielony groszek. To jednak nie koniec pyszności jakie ze sobą niesie. W lipcu zjemy także świeże brzoskwinie, jabłka, jeżyny, gruszki, melony, maliny, nektarynki, agrest oraz czereśnie.
  • W sierpniu przychodzi czas na nieco inne warzywa. Jest to moment, gdy pojawiają się: karczochy, koper włoski, fasola, bakłażan, fasolka szparagowa oraz kapusta. W winnicach dojrzewają winogrona, a miłośnicy arbuzów i jeżyn mają ich wtedy pod dostatkiem. Wraz ze schyłkiem lata i nadejściem września w kuchni zaczynają królować: cykoria, borowiki, dynia, chrzan oraz jarmuż.

Fit Grill - pięć sprawdzonych przepisów

1. Sałatka z grillowanym ananasem i serem halloumi.

Składniki:

  • dowolna sałata
  • 2 gruszki
  • 250 g sera halloumi
  • 1 cebula czerwona
  • granat
  • limonka lub połowa cytryny,
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Gruszkę i ser pokrój w plastry. Grilluj gruszkę z obu stron, a na ostatnie 30 sek. dodaj ser.
  2. Z limonki, musztardy, oliwy z oliwek i miodu przygotuj dressing.
  3. Na sałacie ułóż cebulę, grillowaną gruszkę, ser, posyp granatem i polej dressingiem.

2. Grillowany łosoś.

Składniki:

  • 6 filetów z łososia ze skórką
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
  • 6 ćwiartek cytryny do podania

Sposób przygotowania:

  1. Usuń nadmiar wody z filetów za pomocą ręcznika papierowego. Nasmaruj je oliwą z oliwek z każdej strony i dopraw obficie przyprawami.
  2. Połóż przygotowaną rybę na grillu skórą do dołu i grilluj przez około 6 minut. Następnie odwróć filety i grilluj przez kolejne 2 minuty.
  3. Zdejmij rybę z grilla. Podawaj z ćwiartkami cytryny.
łosoś z grilla

3. Grillowane udko z kurczaka z ostrą papryką.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miodu
  • Przypraw curry
  • ostra papryka w proszku
  • limonka lub połowa cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Połącz oliwę, miód, przyprawy oraz sok z limonki lub cytryny. Zanurz mięso w powstałej marynacie i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  2. Grilluj na grillu do zarumienienia.
brzoskwinie rozrzucone na blacie

4. Grillowane owoce z jogurtem greckim i miodem.

Składniki:

  • 6 owoców np. jabłka, gruszki, brzoskwinie itp., przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki miodu
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Połącz jogurt z 1 łyżeczką cynamonu i rozłóż równą ilość do sześciu miseczek.
  2. Grilluj owoce do osiągnięcia miękkości.
  3. Po przestudzeniu wyłóż owoce do każdej miseczki i polej miodem.

5 . Szasz łyki z filetem z kurczaka i warzywami.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka
  • 1 mała cebula
  • 6 pieczarek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano, curry, papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka i warzywa pokrój w kostkę. Przełóż do miski, a następnie wymieszaj z oliwą z oliwek i przyprawami. Odstaw do lodówki na 30 min.
  2. Po upływie czasu nadziej składniki na patyczki do szaszłyków i grilluj do zarumienienia.


Podsumowanie

Dania z grilla mogą być zdrowe i stanowić pyszne urozmaicenie diety . Aby tak się stało pamiętaj o kilku wskazówkach:

  • Zawsze wykorzystuj produkty najwyższej jakości , ze sprawdzonego źródła.
  • Przygotowując zdrowe posiłki z grilla stosuj minimalne ilości tłuszczu .
  • Dzięki samodzielnemu komponowaniu mieszanek przypraw ograniczaj zawartość soli w posiłkach .
  • Zadbaj, aby na stole zawsze pojawiły się warzywa .
  • Pamiętaj, że gazowane napoje, alkohol i soki to dodatkowe kalorie . Wybieraj świadomie! Podczas upałów świetnie sprawdza się schłodzona woda z dodatkiem mięty i cytryny.

Wiesz już jak przygotować Fit Grilla ! Nie pozostaje więc nic innego jak tylko zorganizować spotkanie w gronie bliskich i wypróbować nowe przepisy! Możliwe, że oprócz satysfakcji Twoich gości, uda Ci się również przekonać kogoś z rodziny lub przyjaciół do rozpoczęcia przygody ze zdrowym odżywianiem.

Po więcej wskazówek dotyczących odżywiania latem, przejdź do wpisu: Dieta na lato - co jeść, a czego unikać w upał?

Autor: Izabela Pawik