08 Sier 2022
Porady dietetyczne / Sprzęt fitness
Mało kto z nas na co dzień zastanawia się, czy ilość spożywanych przez nas kalorii jest na odpowiednim poziomie. W normalnych warunkach powinniśmy przyjmować dziennie tyle energii z pożywienia, ile jej zużywamy. Inna sytuacja ma miejsce wtedy, gdy zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów. W tej sytuacji nasz organizm powinien znaleźć się w stanie deficytu kalorycznego.
Deficyt kaloryczny ma miejsce wtedy, gdy podaż kaloryczna jest mniejsza od dziennego zużycia kalorii. Aby ustalić ile kalorii mamy spożywać na deficycie kalorycznym, powinniśmy zastosować kilka prostych kroków.
Na początek musimy poznać swoją Całkowitą Przemianę Materii (CPM). Jest to iloczyn Podstawowej Przemiany Materii (PPM) oraz dziennej aktywność.
Podstawową Przemianę Materii wyliczamy ze wzorów do tego służących lub korzystając z internetowego kalkulatora. Podstawowym wzorem, który stosuje się do wyliczeń jest wzór Harrisa i Benedicta. Różni się on nieznacznie dla kobiet i dla mężczyzn.
Wzór Harrisa i Benedicta:
Krokiem drugim do wyliczenia swojej Całkowitej Przemiany Materii jest ustalenie prawidłowej wartość współczynnika aktywności fizycznej – PAL. Zależy on od tego jak dużo ruchu mamy w ciągu dnia.
PAL = …
Gdy znamy już wartość Podstawowej Przemiany Materii, możemy o wiele lepiej zarządzać naszą dietę. Od wartości CPM odejmujemy kalorie rzędu 200-500 kcal, osiągając w ten sposób deficyt kaloryczny. Dzięki niemu wiemy, ile kalorii mamy spożywać, by skutecznie spalać tkankę tłuszczową.
Deficyt kaloryczny możemy wygenerować na dwa sposoby. Pierwszy z nich to trening, a drugi – zdrowa dieta o obniżonej zawartości kalorii. Dla jak najlepszych efektów warto połączyć ze sobą oba sposoby.
Trening to dodatkowy wydatek energetyczny, pozwalający jeszcze skuteczniej znaleźć się w deficycie kalorycznym. W zależności od wysiłku w ciągu godziny możemy spalić około 250 – 350 kcal. Ilość aktywności w ciągu tygodnia będzie miała wpływ na nasz współczynnik PAL.
Gdy organizm znajduje się w stanie ujemnego bilansu energetycznego, musi korzystać z innych źródeł energii niż energia z pożywienia. Zaczyna więc sięgać po „zapasy” zgromadzone w tkance tłuszczowej i mięśniach. Aby jednak nie zaszkodzić naszemu organizmowi, deficyt kaloryczny musi mieć odpowiednią wartość. Oprócz tego dieta powinna być różnorodna i zbilansowana. Ma to na celu dostarczenie do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Przy optymalnej diecie i regularnej aktywności fizycznej deficyt kaloryczny powinien pozwolić na zrzucenie około 1 kg tygodniowo. Pierwsze efekty będą więc widoczne już po tygodniu stosowania.
Należy jednak pamiętać, że dieta powinna być tak ułożona, aby tracić od 0,5 do maksymalnie 1 kilograma na tydzień. Większa ilość jest niebezpieczna dla zdrowia.
Największym błędem osób, które rozpoczynają odchudzanie jest złe oszacowanie swojego zapotrzebowanie kalorycznego. Błąd może dotyczyć zarówno przeszacowania wydatku energetycznego, jak i drastycznego obcięcia kalorii.
Przeszacowanie spalanych kalorii podczas aktywności fizycznej to często pojawiający się problem na początku przygody z treningami. Aktywność fizyczna wydaje się nam bardzo ciężka, przez co myślimy, że spalona ilość kalorii była wyższa niż w rzeczywistości. Pozwalamy sobie na przyjmowanie większej ilości pożywienia, a organizm nie wchodzi w stan deficytu kalorycznego. Masa ciała wciąż pozostaje taka sama, a organizm nie ma potrzeby sięgania po zgromadzone zapasy. Jest tak, gdyż wystarczają mu kalorie dostarczane na bieżąco z pożywieniem.
By deficyt energetyczny przynosił efekty w postaci redukcji masy ciała, wystarczy nawet niewielka różnica w ilości dostarczanych i zużywanych kalorii. Im większa jednak będzie, tym szybciej stracimy na wadze.
Będąc na deficycie kalorycznym warto jeść produkty o wysokim indeksie sytości. Jest to wskaźnik określający, jak długo po spożyciu określonego pokarmu występuje uczucie najedzenia.
Wysoki indeks sytości posiadają najczęściej produkty, które mają dużą objętość i jednocześnie niską gęstość energetyczną. Są to między innymi:
Komponowanie posiłków w diecie odchudzającej z uwzględnieniem pokarmów o wysokim indeksie sytości ułatwi kontrolowanie całkowitego spożycia kalorii, a co za tym idzie – wykluczy konieczność stosowania restrykcyjnych metod odchudzania.
W okresie redukcji warto wykonywać zarówno ćwiczenia cardio lub interwały na maszynach fitness, jak i ćwiczenia siłowe. Trening cardio i interwały świetnie pozwalają na redukcję tkanki tłuszczowej. Włączenie do planu treningowego na redukcji również treningu siłowego pozwala uniknięcie ryzyka spalania mięśni. Dodatkowo taki trening ujędrnia ciało i buduje siłę, która przydatna jest na treningach tlenowych.
Pamiętaj, aby treningi były regularne. Powinny być wykonywane minimum 2-3 razy w tygodniu. Warto wybrać taki rodzaj aktywności, który będzie dla czymś przyjemnym i chętnie powtarzanym. Oprócz samych jednostek treningowym, warto zadbać też o spontaniczną aktywność fizyczną np. spacer do sklepu zamiast jazdy samochodem lub wejście schodami zamiast windy. Każda taka aktywność w ciągu dnia to dodatkowy wydatek energetyczny.